Anlatılanlara göre öğrenciler arasında cereyan eden kışkırtıcı olaylarda polisin ihmali ve provokasyon etkisi büyük görünmekte... Bu olayların oluşmasında yetkililerin aynı önyargılar sebebiyle görevlerini kötüye kullanmış olabilmeleri hususu da ciddi bir veri olarak karşımızda durmaktadır. Nitekim olaylarla ilgili olarak bir polis memurunun tutuklanmış olması kamu gücünü olağan şüpheli kılmaktadır. Olayların çıkışının temelinde ,oluşturulmaya çalışılan suni etnik gerilim ortamının varlığı açıktır.
Olayların sonucu bellidir. Toplumda güvensizlik oluşmuştur. Yaşamını kaybeden gencimizin yaşanan arbedede kürt kimliği ön planda olduğu için, sadece yakınları üzülmemiştir, aynı zamanda kürt kimliğine sahip tüm vatandaşlar incinmiştir. Bununla birlikte Ortaya çıkan karışıklığı sakinleştiremeyen ve olayların kızışması sonucu bir gencimizin yaşamını yitirmesinde payı olan yetkililerin kendi sorumluluklarını örtbas etmeye çalışması gözden kaçmamıştır
2006 yılı nisanında, sonradan ergenekon bağlantıları ortaya çıkmış bulunan bir grubun, Mersin'de özellikle yörük köylerinden başlattığı bayrak yürüyüşü altındaki provakatif faaliyet hafızalardadır. Aynı aklın ürünü olduğu açıkça belli olan Muğla olaylarının çıkışındaki hedef te bellidir. Etnik ayrımcılıkların oluşturacağı gerginlikten beslenen güçlerin oyunları boşa çıkarılmalı ve kamu gücü olayları, olayların sebep olduğu ilişkiler ağını kamuoyuyla paylaşmalıdır.
.
Geçen yıl hükümetin başlatmış olduğu demokratik açılım gelinen bu noktada yasalar, kavramlar, kişiler ve bu konuda kimlerin söz sahibi olacağı konularında tıkanmıştır. Bu tıkanıklık belirsizliklere yol açmıştır. Belirsizlikler ise kargaşadan nemalanan toplumun içinde kinden ve şiddetten beslenen oluşumlara zemin hazırlamaktadır.
Toplumun daha büyük kargaşaya sürüklenmemesi için, güven duygusunun tamir edilmesi gerekmektedir. Bunun için öncelikle Muğla olaylarında sorumlu olanlar hakkında herkesin güven duyacağı bir soruşturma gerekmektedir. Ancak bu tek başına yeterli olmayacaktır. Hükümet başlatmış olduğu demokratik açılımı yeniden ele almalıdır Güven duygusunu güçlendirecek yollar aramalıdır. Demokratik açılımla ilgili olarak önyargılara sahip vatandaşlara da, bu sorunun ne olduğu neden çıktığıyla ilgili uzmanlar aracılığıyla bilgilendirme yapılmalıdır. Bilgilendirme korkuyla yetiştirilmiş kuşaklarda oluşan başkalarına olan güvensizliği tamir etmeye yönelik olmalıdır.
Bu çerçevede, Muğla da hayatını yitirmiş olan gencimiz Şerzan KURT'a Allah'tan rahmet, acılarına rağmen büyük olgunluk göstermiş olan ailesine başsağlığı diliyoruz.
MAZLUMDER Genel Merkezi