29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesi Tepecik köyünde 1017 nolu sandık kurulu başkanı olarak görev yapan Hikmet İzci derneğimize başvurarak şunları ifade etmiştir.
İlçe'de Korucu başı olan Hacı İçli oy kullanımının bitiminde oylar sayılacağı sırada sandığın başında durmak istemiş ancak kendisine seçim kanunu gereği görevli olmadığı için dışarı çıkması g
Bunun üzerine olay yerine Kocaköy Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Renas Kardaş, Polis memuru Özgür ve öğretmen Ünsal Işık gelerek müdahale etmişlerdir. Olaydan sonra Kocaköy Emniyet Amirliğine başvuran Hikmet İzci darp edildiğine dair adli rapor almıştır ve olay savcılığa intikal etmiştir.
Hikmet İzci'nin ifadeleri üzerine aktardığımız bu durum biz insan hakları savunucuları tarafından kabul edilemez bir durumdur. Bununla beraber farklı yerlerde bu ve buna benzer olaylar yaşanmış ve bazı insanlar yaşam haklarını yitirmiş bazıları da yaralanmışlardır. Seçim sürecinden bu tarzda ihlallerle ve hukuksal uygulamalarla karşılaşmak barış ortamına katkı sunmayacaktır. Şiddetin sorunların çözüm yönteminde araç olarak kullanılması üzücü ve bir o kadarda kaygı vericidir.
Seçim süreçlerinde demokratik bir yarışın gerçekleşebilmesi için baskı, tehdit ve şiddetten arınılması gerekmektedir. Bu olayla baskıyı ve şiddeti benimseyerek halkın hür bir şekilde iradesini sandığa yansıtmasına izin vermemeye çalışan zihniyet kendini göstermiştir. MAZLUMDER olarak bu olayın takipçisi olacağımızı belirtiriz. Hak ihlaline maruz kalmamak için hakkını savunan insanlar yalnız değillerdir.
MAZLUMDER DİYARBAKIR ŞUBE BAŞKANI
SEHER AKÇINAR BAYAR
01.04.2009