Eylemler

MAZLUMDER MEVSİMLİK TARIM EMEKÇİLERİ İLE İFTARDA BULUŞTU

MAZLUMDER MEVSİMLİK TARIM EMEKÇİLERİ İLE İFTARDA BULUŞTU
Mazlumder Bursa Şubesi, geçtiğimiz günlerde gözlem ve tespitlerde bulunduğu ve sorunlarını gündemleştirmeye çalıştığı mevsimlik tarım emekçileri ve bir grup engelli ile Karacabey’de düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

 Mazlumder Bursa Şubesi, geçtiğimiz günlerde gözlem ve tespitlerde bulunduğu ve sorunlarını gündemleştirmeye çalıştığı mevsimlik tarım emekçileri ve bir grup engelli ile Karacabey’de düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

Karacabey’in Bakırköy mahallesinde yaklaşık 500 tarım emekçisinin eş ve çocukları ile birlikte katıldığı iftar programı aynı zamanda zorunlu ikametgâhları olan kamp alanında yapıldı. Eş zamanlı olarak Karacabey İlçe merkezinde yaklaşık 50 engellinin katıldığı bir iftar programı da gerçekleştirildi. İlçe Merkezinde engellerlilerle birlikte yapılan iftar programı, “Tüm Engelliler Kültür Sanat ve Spor Dayanışma Derneği” aracılığı ile H.Ali Camii konferans salonunda gerçekleştirildi.  

Mazlumder Emekçilerin ve Engellilerin Yanındaydı 

Mazlumder Bursa Şubesi yönetici ve gönüllülerinden İlyas Ermiş, Fatih Alparslan, Yusuf Bedir, İzzet Saldamlı, Faruk Yılmaz, Saim Utku, Tamer Ataç, Samet Solakoğlu, Kasım Hanik, Erdal Korkmaz ve Mahmut Asya’nın oluşturduğu bir heyet ile 11 Temmuz 2014 akşamı iftarını Bursa’nın Karacabey İlçesindeki engelli ve emekçilerle birlikte açtı.  İftar programından son derce memnun kalan tarım emekçileri ve engelliler, yaşadıkları tüm sorunlara rağmen, en ufak bir selamın ve ilginin kendileri için oldukça önemli olduğunu belirttiler. 

Tebessümün Mahcubiyete Perde Olduğu Anlar

Güneş altında, yasal çalışma saatinin çok üzerinde ucuz bir ücret karşılığı çalışan tarım emekçilerinin, iftar programı boyunca mütebessim ve mahcup edaları dikkatlerden kaçmadı. Haksız şartlara zorlanan, çaresizliklerinden dolayı sömürülen tarım emekçileri ve engellilerin, imkansızlıklar içinde dahi sergiledikleri tok gözlü davranışları;  israf içerisindeki iftarlarda ve prestij devşirmek için sunulan pahalı davetlerde kendileri gibi milyonlarca çalışanın emekleri üzerinden haksız yere istifade edenlere de iyi bir ders mahiyetindeydi. 

Mazlumder Tarım Emekçileri ve Engellilerle Neden İftarda Buluştu   

Mazlumder Bursa Şubesi, yaklaşık bir ay kadar önce mevsimlik tarım emekçilerinin ve ailelerinin sorunlarını tespit etmek üzere önce Karacabey İlçesindeki muhtelif kamplara, ardından da Yenişehir İlçesindeki kampa ziyaretler gerçekleştirmişti. Ziyaretlerin ardından Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu’nu ziyaret eden Mazlumder, Vali Yardımcısına, konuyla ilgili gözlem ve tespitleri içeren bir dosya sundu. Vali yardımcısıyla yapılan görüşmenin ardından, Bursa Valisi Münir Karaoğlu’nun Yenişehir’deki kampta verdiği iftar yemeği sonrasında emekçilerin sorunlarını dinlemesi, olumlu bir gelişme oldu.

Kampta Yaşam Hayli Zor

Konu ile ilgili ayrıca bir açıklama yapan Mazlumder Bursa Şube Başkanı Av. Şakir Çalışkan, mevsimlik tarım emekçilerinin zorunlu olarak yaşamını sürdürdüğü kampta, tespit edilen sorunların giderilmesini, benzer uygulamaların Karacabey kampı ve Türkiye’deki diğer tüm tarım emekçi kamplarında da hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Şakir Çalışkan,  içinde bulunduğumuz ramazan ayının mahiyetini de göz önünde bulundurarak, oruçlu iken sağlanan eşitliğin iftar sofralarında da gerçekleştirilmesi ve emeğin karşılığı olan hakkın dağılımındaki adaletin tesis edilmesi gerektiğine inanıyoruz dedi.    

Mazlumder Bursa Şubesi