Basın Açıklamaları

MAZLUMDER İstanbul, İhmal Sonucu Domuz Gribinden Ölen Betül Bilgili Hakkında Basın Açıklaması Yaptı

İstanbul’da domuz gribi nedeniyle ölen ilk kişi olan Betül Bilgili’nin ihmal sonucu ölümü üzerine MAZLUMDER İstanbul Şubesi bir basın açıklaması yaptı.

Betül Bilgili’nin ailesinin de katıldığı basın açıklamasını MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Av. Cihat Gökdemir yaptı. Gökdemir açıklamada ilk olarak Betül Bilgili’nin “gribal enfeksiyon, karın ağrısı ve istifra” şikayetleri nedeniyle fenalaşarak Başakşehir Devlet Hastanesi’ne götürüldüğü 31 Ekim Cumartesi gününden 1 Kasım Pazar günü hayatını kaybetmesine kadar geçen süreci ayrıntıları işe anlattı.

Av. Cihat Gökdemir, benzer ihmallerin çok sık gerçekleştiğini belirterek sağlık sisteminin ve bürokrasisinin çözümsüzlüğü ortadayken, bazı doktorların bireysel davranış bozuklukları ve ihmallerinin de bu çözümsüzlüğü artırdığını söyledi.

Gökdemir açıklamasının sonunda şunları söyledi “‘Sağlık hakkı’ ve ‘yaşam hakkı’nın kutsallığına ve dokunulmazlığına inanan MAZLUMDER, Betül’ün ölümünden sorumlu olanların bir an önce ortaya çıkarılması ve başka ‘sağlık hakkı ihlalleri’ne neden olunmaması için öncelikle sağlık personeline ‘insani davranış ve empati’ eğitimi verilmesi, hastanelerin sıkı denetime tabi tutulması, işlevsiz hale gelen ‘hasta hakları kurulları’nın iyileştirilmesi için başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere yetkililere çağrıda bulunmaktadır”.

Cihat Gökdemir’in ardından Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir söz alarak Betül Bilgili’nin ölümünde birçok hasta hakları ihlalli olduğunu, buna benzer olayların çok sık yaşandığını belirtti. Demir, sorumlu olan tüm yetkililerin istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Son olarak konuşan Betül Bilgili’nin ailesi de hastanelerde karşılaştıkları ihmalleri anlatarak sağlık sistemindeki bütün aksaklıkların bir an önce çözülmesi gerektiğini söylediler.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi Basın Bürosu

Basın Açıklaması Metni için Tıklayın