Basın Açıklamaları

Yargıya Saygılıyız Ama Büyük Endişe Duyuyoruz

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, kapatma davasına karşı günlerdir tartışma konusu olan bildiriyi yayınladı. Bildiride, davanın kabul edilmesinden endişe duyulduğu bildirildi.

19.04.2008/Yenişafak

Yargıya Saygılıyız Ama Büyük Endişe Duyuyoruz

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, kapatma davasına karşı günlerdir tartışma konusu olan bildiriyi yayınladı. Bildiride, davanın kabul edilmesinden endişe duyulduğu bildirildi.

STRASBOURG (A.A) İSTANBUL

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde (AKPM), AK Parti hakkında Anayasa Mahkemesinde açılan davaya ilişkin bu sabah imzaya açılan bildiri resmen yayımlandı. Bildiriyi imzalayan AKPM üyesi 21 parlamenter arasında Hristiyan Demokrat, Sosyalist, Liberal ve Birleşik Sol grup başkanları da bulunuyor. Bildiri metninde, kapatılma davasından ve Anayasa Mahkemesinin açılan davayı incelemeye alma kararından "endişe duyulduğu" bildirildi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ

"Yargı bağımsızlığına saygı ilkesinin önemine" vurgu yapılan bildiride, "bununla birlikte, çoğulcu demokrasinin çalışması için örgütlenme ve ifade özgürlüğünün de önemine" atıfta bulunuldu. Bu özgürlüklerin siyasi yaşam için önemli olduğu kaydedilen bildiride, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkıyla ilgili maddelerine dikkat çekildi.

Bildiride, Türk yargısının, parti kapatma ve siyasi yasak konusunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği örnek kararları dikkate alması çağrısında bulunuldu.

HALA PARTİLER KAPATILIYOR

Bildiride, AİHM'nin daha önce Türkiye'de parti kapatma davalarına ilişkin verdiği aleyhte kararlara da atıfta bulunuldu ve Türkiye'de 1995, 2001 ve 2003 yıllarında siyasi partilerle ilgili yapılan anayasal değişikliklere rağmen, parti kapatma davalarının devam ettiği ve bunun bu konuda daha fazla reform yapılması ihtiyacını ortaya koyduğu ifade edildi.

ANAYASAL REFORM ÇAĞRISI YAPILDI

Bildirinin sonunda, Türkiye'ye demokratik reformlara devam etmesi çağrısında bulunuldu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun olarak siyasi partilerle ilgili yasada anayasal reformlar yapılması çağrısında bulunuldu. Bildiri, sadece altına imza atan parlamenterleri bağlıyor ve AKPM'nin ortak tavrı olarak kayıtlara geçmiyor.

Bildiri düşüncesi bana ait

Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi'nin AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davaya karşı bildiri yayımlaması isteğinin bizzat komisyondan geldiği öğrenildi. Star Gazetesi'ndeki habere göre önceki gün bazı medya kuruluşlarında yayınlanan AKPM'nin AK Parti'li milletvekillerinin başvurusu üzerine Türkiye'yi kınayan bir bildiriyi kaleme alacağı haberleri birinci ağızdan yalanlandı. AKPM Başkanı Luiz Maria De Puig, yaptığı açıklamanın tam metni şöyle: Dava sürpriz oldu hemen bilgi istedim.Uluslararası kurum ve kişiler açıklama yaptılar. Ben de bizim kurumlarımızın ne yapacağına baktım. Türkıye, Avrupa Konseyi üyesi. Bu yüzden hemen grup başkanlarına ortak deklarasyon yapmayı önerdim.

19.04.2008