Eylemler

Kocaeli inanç özgürlüğü 260.hafta basın açıklaması

Kocaeli inanç özgürlüğü 260.hafta basın açıklaması

KOCAELİ'DE TÜRKİYE BAŞÖRTÜSÜ İÇİN YÜRÜDÜ, ÖZGÜRLÜK GELENE KADAR DİRENECEĞİZ, BAŞÖRTSÜ AÇILIMI NE ZAMAN ?

Kocaali'den başlayan ve 10 merkeze yayılan yakın bir süre içinde başka illerde yayılması beklenen başörtü direnişi 17 Nisan 2010 tarihinde 6.yılına girdi.Kocaeli halkı yaz, kış, yağmur, çamur,sıcak, soğuk demeden bu ülkenin inançlı insanının gasp edilen, öz vatanında başörtüsüyle, okuma, çalışma hakkının iadesi için her cumartesi bir araya gelerek, bu haksızlığı, insan hakları ihlalini, kabul etmediğini, bu çağdışı yasağa boyun eğmediğini, minik bir azınlığın, bizleri öz vatanımızda esir etmesinin kabul edilemeyeceğini bir kez daha haykırdı.Açtığı pankartlarda "BAŞÖRTÜSÜ AÇILIMI NE ZAMAN ?"diye soran ve 13.30 da başlayan halkın yürüyüşü, öğlen namazından sonra camiden çıkanlarında katılmasıyla çığ gibi büyüdü kısa sürede binlerce kişilik kalabalığına ulaştı.Daha sonra İzmit İnsan hakları parkı, Özgürlük Meydanında katılımcılara hitaben konuşmalar yapıldı.

Başta İstanbul olmak üzere, Sakarya, Bursa, Akyazı gibi civar illerden, Van,Diyarbakır, Kütahya, Ankara, Antalya,Konya gibi Türkiye'nin değişik yerlerinden otobüslerle gelen binlerce katılımcı İzmit halkına destek vererek , hep bir ağıdan bir kez daha "BAŞÖRTÜSÜNE ÖZGÜRLÜK" dedi.

MAZLUMDER Kocaeli Şubesi'nin tertip ettiği organizasyonda, Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri içindeki 40 dernek ve vakıf, Anadolu Gençlik Derneği, Özgür Der, Alperen Ocakları, MAZLUMDER Şubeleri Kocaeli dışından gelen dernek ve vakıflarda destek verdi. Sunuculuğunu Cananosman Aran'ın yaptığı mitingde, Kocaeli'den ve Türkiye'nin diğer İllerinden gelen katılımcılara , dernek, parti ve vakıflara hoş geldiniz denildi.

Açış konuşmasını yapan MAZLUMDER Kocaeli Şubesi başkanı Çetin Tahtacı, halka şöyle seslendi:

Değerli Basın mensupları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok kıymetli halkımız.Bu meydanda 260 haftadır özelde başörtüsü, genelde inanç özgürlüğüne karşı yapılan her türlü baskı ve kısıtlamalar için bir araya geldik.

Ülkemizde maalesef hala kadına karşı ayrımcılık olan Başörtüsü sorunu devam etmektedir. En temel insan hakkı olan eğitim hakları, kadınlara yapılan ayrımcılık nedeniyle ihlal edilmektedir . Bu yasak toplumun büyük kesimi tarafından bitirilmesi yönündedir. Anlamsız yasağın sonlandırılma zamanı gelmiştir.

Bu meydandan hükümete ve muhalefete çağrımız olacak.

Hükümete düşen görevin halkın haklı taleplerine göz ardı etmeden çözüm için çaba sarf etmeleridir. Bu yasak tehir edilemeyecek duruma gelmiştir.

Muhalefete düşen görev çözüme katkı sağlamak olmalıdır. Bu yasağı mademki kalkmasını istiyoruz. Yapıcı muhalefetle çözümün bir parçası olunuz.

Başörtüsü sorununu insan hakları alanı zemininde çözüme kavuşturulacağını düşünmekteyiz. Hiçbir siyasi partiye havale edilemeyecek kadar da hassas bir durum olduğunu düşünmekteyiz.

Katıldığınız için teşekkür eder. Bir sonraki yıl dönüme kalmadan çözümün kavuşması inancıyla saygılarımı sunarım.

MAZLUMDER Kocaeli Şubesi Başkanı Çetin TAHTACI

Topluluğa hitaben bir konuşma yapan Zeynep Der genel başkanı Sabiha Ateş Alpat, şöyle selendi

Bismillahirrahmanırrahım..

Onurlu,izzetli,başları dik duran,hakkın canlı şahidi kardeşlerim. Yılmadan,zulme direnen direniş mektebinin mensubu kardeşlerim, bitmeyen direnişinizin bir yılına daha girerken,hakka şahitlik etmek adına hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.

Birazcık durun ve dinleyin; Dik duruşunuza,zulme boyun eğmeyişinize meleklerin gıpta ile alkış tuttuğunu duyacak Ve Hz. Muhammed(sav) size tebessüm ettiğini hissedeceksiniz..Tarihsel sorumluluğunuz gereği,geri adım atmayışınızdan dolayı selam olsun sizlere, taviz vermeyişinizden, çözülmeyişinizden, dolayı selam olsun sizlere...

Kerbelanın Zeynebini yazan tarih,günümüz zalimlerine boyun eğmeyişinizi de kayda geçecek ve sizler tarihsel süreçte şerefle yerinizi alacaksınız. Yeter ki ödün vermeyin ve vaz geçmeyin..

Ve siz;

Ey kendini başkalarının iradesi üzerinde yetki sahibi sanan zavallılar. yüreğiniz yetiyorsa Kocaeli'nden yükselen inanmış kadınların sesini duyun ve dinleyin.Diyorlar ki;

Evrene hükmettiği gibi İnsana da hükmetme yetkisi yalnızca Allah'ındır.Allah'tan başka bizim hayatımıza kimsenin yön verme hakkı yoktur.

Bizler direnmeyi Atamız İbrahim (as) dan ve baş öğretmenimiz

, Hz. Muhammed (sav) den öğrendik. İnsanlığın Baş öğretmeni olan Hz. Muhammed Mekke devrinin statokucularının kendisine sunduğu Dünyaya ait her türlü makam,mevki,koltuk tekliflerine karşı şöyle diyordu;

"vallahi bir elime güneşi diğer elime ay'ı verseniz ben bu davadan geri adım atacak değilim"...Şunu iyi bilin ki;bizler tarihin bu sayfasında,O'nun takipçileri olarak yasakla boyun eğmeyeceğimizi ,diplomayı uzatıp karşılığında tesettürümüzü yani kimliğimizi, kimliğimizden bir parçayı isteyenlere karşı "la" diyoruz.

Bizler "herkese açılım bize ise "Açılın" diyenlere "la" diyoruz. Bizler, "Haydi kızlar okula" diyerek,bizleri okula' a davet edenlerin, Okul'un

kapısında "Önce baş örtüsü" diyerek dayatanlara "la " diyoruz..

Biz tercihlerimizi İslam'dan yana yaptık be nedenle asla inancımızdan,örtümüzden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha deklare ediyoruz...Bu kararlılığı burada sadece Türkiye'ye değil tüm dünyaya ilan ediyor ve Buradan hayata yönelirken Taviz vermeden ,eğilmeden, bükülmeden toplumsal hayatta kimliğimizle var olmaya devam edeceğimizi, Hayat öğretmenimiz HZ. Muhammed'in bize öğrettiği Direniş dersine daha güzel çalışacağımızı bir kez daha yineliyor ve kendisine en güzel salat ve selamlarımız ı yolluyoruz.

Kocaeli Zamanın Zeynebi derneği Başkanı

Sabiha Ateş Alpat

Topluluğa hitaben kapanış konuşmasını yapan, Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu dönem başkanı ve Anadolu Gençlik Derneği Kocaeli Şubesi başkanı Ahmet Özen, topluluğa seslenerek:

Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki, başörtüsü Allahın emri İslam dininin gerekliliğidir.Birileri için başörtüsü bireysel tercih olabilir amam, bizim için en büyük kutsalımızdır.

Başörtüsünü çıkartmadığı için nice hanım kardeşlerimizi, okulunu, işini, doktorluğu , mühendisliği bıraktı.Mesleklerini okullarını terk ederek inançlarının bedelini ödediler.On binlerce kızımız okullarını terk ettiler.Başörtüsü mücadelesi , dünün bugünün mücadelesi değildir.Bizimle başlamadığı gibi, bizimle bitmeyecektir.Zaman bu mücadeleyi taviz verenlerin değil, taviz vermeyenlerin kazanacağını gösterecektir.

Taviz günümüz insanının karakteri oldu.Tavizin tavizi doğuracağı ve bunun sonun gelmeyeceği kestirilmelidir. Unutmamak gerekir ki tavizin olduğu yerde Allahın yardımı ve bereketi olmaz.

Geçmişte başörtü mücadelesi yapan bir çok kişi bu gün topu iktidara atmanın rahatlığı içinde.Oysa siz bir inanç hakkını kazanmak için mücadele ediyorsanız, mücadelenin rengi kişi ve kurumlara göre değişmemelidir.İktidardakileri üzmemek için bu hak arama mücadelesinden vazgeçmek, askıya almak çok yanlıştır.

Ülkemizde maalesef hala kadına karşı ayrımcılığın bir parçası olan başörtüsü sorunu devam etmektedir. En temel insan hakkı olan eğitim alma hakkı , kadınlara yapılan ayrımcılık nedeniyle ihlal edilmektedir . Sivil Toplum Kuruluşları olarak talebimiz, sorunun muhatapları tarafından bir an önce çözüme kavuşturulmasıdır. Başörtülüler bu ülkenin dışındaki üniversitelerde okumak zorunda bırakılmamalıdır.

Sivil Toplum Kuruluşları olarak çözümün yeni Sivil Anayasa ile gerçekleşeceğine inanmaktayız. Yeni Sivil Anayasa ile insan hak ve özgürlüklerini güvence altına alınmalıdır.

Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu tarafından her hafta Cumartesi günü, Özgürlük Parkı ve İnsan Hakları anıtı önünde yapılan "Başörtüne Özgürlük" istekleri 17 Nisan 2010 tarihinde 5.Yılını tamamlamış olacaktır.

17 Nisan 2010 Cumartesi günü saat 13:30'da İzmit Merkez Bankası önünden Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu olarak, yeni Sivil bir Anayasa hazırlanması ve başörtüsü yasağının kalkması için Yürüyeceğiz. Bu amaçla bir komite oluşturduk, gelecek hafta siyasi partilere ve STK'lara ziyaretler gerçekleştirilecektir. Toplumsal bir mutabakat sağlanarak, bu anlamsız yasak bir an önce sora erdirilmelidir.Halkın bekleyecek tahammülü kalmamıştır.

İktidara da sesleniyoruz, bu ülkenin inançlı insanına üvey evlat muamelesi yapan uygulamaları bir an evvel sona erdirip, halkımızı öz vatanında esir olarak yaşamaktan kurtarmalıdır. Kimsenin bizleri ve taleplerimiz görmezden gelinemz.Bir ülkede halkın üstünde güç yoktur, minik bir azınlığın bir ülkeyi baskı ve dayatmalarla yönetmeye hakkı yoktur, yürüyüşümüzle özgürlüklerin önünü tıkayan bu çağdışı yasağa boyun eğmeyeceğimizi, direneceğimiz bir kez daha haykıracağız.. Tüm duyarlı STK'ları, siyasi parti temsilcilerini ve halkımızı bize destek vererek bu yürüyüşe davet ediyoruz." Dedi.

Topluluğa hitaben bir konuşma yapan MAZLUMDER Genel başkanı Ahmet Faruk Ünsal:

Başörtüsü olayının bir insan hakları ihlali olduğunu söyleyerek,

"Bu halk vergi veriyor, askere gidiyor bu halkın çocuklarının nasıl eğitim hakkı elinden alınır.Bu direniş Türkiye'nin her tarafına yayılmalı, insan hakları ihlali sona ermeli, bu konuda hükümete davette bulunuyoruz"dedi.

Zaman zaman yağan yağmura rağmen, coşkulu geçen miting sunucu Cananosman Aranın şiirleri ile coştu.Seneye bu çağdışı yasağın kaldırılarak bu yürüyüşün tekrar edilmemesi temenni edildi.Yasak sürdükçe direnişin katlanarak süreceği, halkın siyasililerden umudunu kestiği ve haklarını alana kadar bu meydanları boş bırakılmayacağının ve yasak sürerse gerek Kocaeli de gerek başka illerde meydanlarda olacağız, denildi.