Adana valisinin eylemlerde "Bir tek çocuğun burnu kanamadı" açıklamasına, dördü 18 yaşından küçük, beş tutukludan yanıt geldi. Cezaevinden tutuklu çocuklardan gönderilen mektuplar, İHD raporu ve fotoğraflar ise Vali Atış'ı yalanlar nitelikte. Çocuk tutuklular, İHD'ye gönderdikleri mektupta, yaşadıklarını anlattılar. Çocuklar, valinin açıklamalarının aksine "Silah dipçiği, kabzasıyla kafalarımıza vurdular. Bedenimizde darp izleri var" diyerek yaşadıkları korku dolu anları aktardılar. Bu mektupların ardından insan hakları savunucuları, 'valinin koruması işkence mi' diye soruyor.
Plastik mermi kullandılar
Adana Valisi İlhan Atış'ın, 19-21 Ekim'de Öcalan'a kötü muamele iddialarıyla başlayan eylemlere katılan çocuklara yönelik "Bir tek çocuğun burnu kanamadı" açıklamasına, dördü 18 yaşından küçük, beş kadın tutukludan yanıt geldi. Tutuklanarak Karataş Cezaevi'ne konulan 28 yaşındaki Nebahat T, 16'şar yaşındaki Songül D. ve Müzeyyen Ö, 15 yaşındaki Emine B. ve 14 yaşındaki Şirin A, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi'ne gönderdikleri mektupta şunları anlattı: "Tutuklandığımızda silah dipçiği, kabzasıyla kafalarımıza vurdular. Coplarla sırtımıza, kafamıza ve artık nasıl denk gelirse vahşice vurup plastik mermi kullandılar. Kafalarımız yarıldı, bedenimizde darp izleri var. Ağza alınmayacak küfür ve hakaretlere maruz kaldık."
'Korunan' 13 çocuk tutuklandı
Abdullah Öcalan'a fiziki şiddet uygulandığının açıklanmasının ardından Adana'da yapılan eylemler sonrasında gerçekleştirilen polisin müdahalesinde, eylemlere katıldıkları iddiasıyla gözaltına alınan 157 kişiden 82'si, 13 ve 16 yaş arası çocuklardan oluştu. Tutuklanan 26 kişiden 13'ünün ise 13 ve 16 yaş arası olması dikkat çekici idi. İHD'nin olaylarla ilgili hazırladığı rapora göre tutuklanan 26 kişininse 12'si ilkokul çağında. Kayıt dışı işkenceye dikkat çekilen raporda, "Gözaltına alınırken ve polis otolarında işkence ve kötü muamele yapıldı" deniliyor.
Vali 'koruyoruz' derken...
İHD Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın, cezaevinden gönderilen mektupların ve hazırladıkları raporun valiyi yalanladığını ve valinin koruma anlayışının dayaktan ibaret olduğunu dile getirdi.
"Vali 'çocukları koruyoruz' derken polisler çocukları dövüyordu" diyen Ethem Açıkalın, ellerindeki belgelerin olayların valinin anlattığı gibi olmadığının açık kanıtı olduğunu söyledi. Valinin bu açıklamalarının polisleri korumaya yönelik olduğuna dikkat çeken Açıkalın, çocukların işkence gördüğüne dair birçok belge olduğunu kaydetti. Açıkalın, "Vali gerçekten çocukları korumak istiyorsa çocuklara işkence yapanlara soruşturma açmalıdır" dedi.
Valinin 'koruduğu' Amed felç oldu
9 Kasım günü Adana'da arkadaşlarıyla gezen 14 yaşındaki Amed Yıldırım, polis tarafından sırtından yakın mesafeden vurularak felç oldu. Yıldırım, hayatının geri kalanını yüzde 90 felçli olarak sürdürecek. İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi'nin yayınladığı raporda, omzundan aşağıya doğru sıkılan polis kurşununun Yıldırım'ın dalak ve böbreğini parçaladığı, omuriliğini zedelediği kaydedildi.
(Adana/EVRENSEL)