Basın Açıklamaları

ŞİDDET, HAKLARIMIZI KISITLAMIŞ, SORUNLARIMIZI GÖLGELEMİŞTİR

Neredeyse tüm dünyada işçilerin ve çalışma hayatının sorunlarının ve taleplerinin dillendirilmesi amacıyla bir bayram havası içinde coşkuyla kutlanan 1 Mayıs, ne yazık ki bu yıl da, gerginlik ve şiddetin gölgesinden kurtulamamıştır. Bir yandan mülki idare ve güvenlik görevlileri, anlamsız yasaklarda inat etmiş, diğer yandan göstericiler, son günlerde geliştirilmek istenen gerginliği da

02 Mayıs 2007

ŞİDDET, HAKLARIMIZI KISITLAMIŞ, SORUNLARIMIZI GÖLGELEMİŞTİR

Neredeyse tüm dünyada işçilerin ve çalışma hayatının sorunlarının ve taleplerinin dillendirilmesi amacıyla bir bayram havası içinde coşkuyla kutlanan 1 Mayıs, ne yazık ki bu yıl da, gerginlik ve şiddetin gölgesinden kurtulamamıştır. Bir yandan mülki idare ve güvenlik görevlileri, anlamsız yasaklarda inat etmiş, diğer yandan göstericiler, son günlerde geliştirilmek istenen gerginliği daha da tırmandıran bir tutum takınmışlardır. Sonuç olarak işçi bayramı ve çalışanların sorunları, bu şiddet sarmalıyla bir kez daha gölgelenmiştir.

Geçmişte yaşanan kanlı gösterilerden ötürü Taksim Meydanının 1 Mayıs'ın kutlanması için işçilere kapatılması son derece yanlış ve kabul edilemez bir tutumdur. Buna karşılık, 1 Mayıs gösterilerini düzenleyenlerin, bu gösterileri kontrol edememesi ve yer yer göstericilerin şiddete başvurmasını da onaylamak mümkün değildir.

Güvenlik önlemleri adına, sadece göstericilerin değil, tüm İstanbulluların özgürlükleri hukuk dışı biçimde kısıtlanmış ve yüz binlerce insan, çok ciddi ölçüde mağdur edilmiştir. Bunca eğitime ve reform paketlerine rağmen, kolluk görevlilerinin geleneksel alışkanlıklarından kurtulamadıkları bir kez daha görülmüştür. Bu keyfi biçimde şiddete başvurma ve özgürlük kullanımlarının baskı ve şiddetle önlenmek istenmesi, ne yazık ki bir kez daha karşı şiddeti doğurmuştur. Emniyet mensuplarının orantısız güç kullanımı, göstericilerin ve onların dışında çok sayıda insanın, hatta çocukların bile şiddete maruz kalmasına ve yaralanmasına yol açmıştır.

Bir kez daha dehşet içinde izlemek zorunda bırakıldığımız olaylar, şiddeti kategorik olarak reddetme konusunda yol almamız gereken hayli uzun yol olduğunu göstermektedir. Güvenlik görevlilerinden ve göstericilerden kaynaklanan şiddet ve keyfi göz altılarla, iş ve emek dünyasının gerçek sorunlarının üstü bir kez daha örtülmüştür. MAZLUMDER olarak, keyfi güç kullanımına tevessül eden ve orantısız şiddete başvuran kolluk görevlileri ve amirleri hakkında gerekli soruşturmaların açılmasını, hukuk dışı şiddet politikalarına ve keyfi göz altılara hemen son verilmesini, göstericiler ve işçi örgütleri başta olmak üzere tüm kamuoyunu, şiddet karşısında ayrımsız tutum takınmaya ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz.

MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Bayram AKÇAY