Sonrasında çıkan yangında, barikatlardan kaçamayarak egemen anlayıştan kaynaklı çoğu kadın 129 kişinin hayatını kaybetmesi ile birlikte kadınlara özgü bir günün var olma düşüncesi 26 -27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhang kentinde "Uluslar arası Sosyalist Kadınlar Konferansı"nda alınan bir kararla 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü ilan edilmiştir. İlk zamanlarda olduğu gibi bu günde eşitlik bağımsızlık politik haksızlıkların ortadan kalkması daha iyi yaşam eğitim ve çalışma koşulları elde etmek geliştirmek için kullanılmıştır. Ancak sadece bir güne sığdırılan bu güne bu türden hak ve özgürlükler kadınlar için yeterli olamamaktadır.
Görüyoruz ki bu kadar yıl geçmesine rağmen hala erkek egemen sistemin sorunlara yaklaşım tarzı ile kadınların sorunları görmezden gelinmekte düşünce ve özgürlükleri de bunun paralelinde kısıtlanmaktadır. Dünya savaşlarına dikkat çekmek isteyen özgürlük için yola çıkan Pippa Bacca'nın ülkemizde acı bir şekilde katledilişi, egemen erkek zihniyetin kadınların için biçtiği rolü bir kez daha ortaya koymuştur.
Kadın hiç kuşkusuz ki kendi rengiyle sesiyle ve özgürlüğüyle var olmalıdır kadına barışçıl düşüncesinden dolayı her tür sosyal alanda misyon biçilmeli ve kadının emeğine her alanda saygı duyulmalıdır.
Kadınlar kendileri ile ilgili her konuda artık tamamen karar sahibi olmalı ve kendini ispatlamayı kadınları ezerek, aşağılayarak yapan otoriteye de sert tepkisini ve 'öteki' olmayı kesinlikle reddetmelidir.
Kadın hakları alanında son zamanlarda bilindiği gibi kılık kıyafet kapsamında başörtüsü yasağı "laiklik" adı altında egemen sistem tarafından kısıtlamalar getirilmekte ve özgürlükleri sınırlandırılmaktadır
Ayrıca son 30 yıldır ülkemizin içinde bulunduğu adı konmamış savaştan dolayı kadınlar olarak yine en büyük acıyı bizler çekmekteyiz. Bu acıya dur demenin yolu barışı haykırmaktan geçer.
Her türlü ayrımcılığa karşı duruş sergileyen MAZLUMDER İnsan Haklarına dayalı cinsiyet, dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin birimizin diğerimiz için ' tehlike' olduğu korkusunu yaratarak bizi birbirimize düşüren sosyal adaletsizliğe karşı duruş sergilemekteyiz.
En büyük kısıtlamaları yaşayan kadınlar bundan sonra her türlü ayrımcılığa hak ihlaline karşı duracaklardır. Bu vesileyle tüm dünyadaki kadınların dünya emekçi kadınlar gününü kutlar bu anlamda direnen tüm kadınları selamlarız.
MAZLUMDER
KADIN HAKLARI KOMİSYONU ÜYESİ
SULTAN ÖNEN