12.11.2008 tarihli Zaman Gazetesinde Nihal Bengisu Karaca'nın köşesinde "Kaldırımda Tek Başına: Emine Arslan" başlıklı yazıda özetle:
"İstanbul/ Sefaköydeki Desa Deri A.Ş.'de sekiz yıldır çalışan Emine Arslan çalıştığı işyerinin kaldırımında kendisini sendikaya üye olduğu için işten kovan Desa Deri'den hakkını istediği, işverene yakın kişilerce direnişi bırak çocukların var yazık olur denilerek tehdit edildiği, Emine Arslan ile iletişim kuran işçilerin taciz edildiği" ifade edilmektedir.
Belirtilen ifadeleri ihbar olarak değerlendiren İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) İstanbul Şubesi örgütlenme özgürlüğünün engellenmesinin ve yaşam hakkının ihlalinin önlenmesi amacıyla Yönetim Kurulu Üyesi Taner Ayaz, Şube Avukatı Meryem Sarı ve Aktivist İsmail Çınar'dan oluşan gözlemci bir heyet görevlendirmiştir.
Heyet Üyelerinin Yaptığı Görüşmeler:
-
Emine Arslan ile yapılan görüşme:
"İşyerinde çalıştığımız arkadaşlarla toplantı yaptığımızı İnsan Kaynakları Müdürü duymuş. Sendikaya üye olduktan sonra arkadaşlara haklarımızı anlatmak amacıyla toplantı yapmıştık. 8 yıllık çalışma hayatımda ilk ihtarı o gün, 2 Temmuz 2008 tarihinde aldım. Benim kontrol ettiğim ürünlerde hatalı bölümlerin tarafımdan işaretlenmediği tespit edildi ve aynı gün içinde 2. ihtar verildi. İkinci ihtardan sonra herhangi bir ödeme yapılmadan işten çıkarıldım. Haziran ayı maaşım ve 144 saat mesai alacağım verilmedi. Sendikaya üye olduğum için işten atıldım. Sendikalı olarak işe dönmek için dava açtım. 3 Temmuz'dan itibaren Desa Deri'nin önünde direnişe devam ediyorum. Ben burada beklediğim sürece içeride çalışan sendikalı işçileri atamayacaklar. İşverene yakın kişilerce direnişi bırak, çocukların var yazık olur denilerek tehdit edildim. Bu tehditlere karşı da suç duyurusunda bulundum."
-
Desa Deri A.Ş. Avukatı- Musa Şahin ve Genel Müdür Burak Çelet ile yapılan görüşme:
" İşyerinde 1800 kişi çalışmaktadır ve her ay ortalama 50-60 kişi işten ayrılıyor, bu kadar işçi de yeni başlıyor. Emine Hanım kontrol elemanı olarak çalışıyordu. Bir ürün üç kontrolden geçer. Üçüncü kontrolü Emine Hanım tarafından yapılan ürünlerin hatalı geldiği ustası tarafından tespit edilerek kendisi uyarılmış, aynı gün içinde hatalar tekrarlanınca açıklama yapması istenmiş. Emine Hanım açıklama yapmayacağını, bir ay sonra zaten emekli olacağını söyleyerek tüm tazminatlarının ödenmesini talep etti. Kendisine ihtar verilerek konu kapatılmış. İşe döndükten sonra ustası ile tartışmışlar, bunun üzerine haklı neden ile iş akdi feshedildi.
Şu anda işyerinde sendikalı çalışan işçiler dışarıda işe iade davası açan işçilerin sayısından fazladır. Yurt içinden ve yurtdışından denetime gelen kurumlar olumsuz herhangi bir duruma rastlamadıklarını belirterek raporlarını düzenlediler. Medyada çıkan haberler nedeniyle siparişlerini iptal ettiren müşterilerimiz oldu. Devam eden davalarda on üç işçinin işten atıldıktan sonra sendikaya üye oldukları tespit edildi. Emine Arslan'ın ve diğer işçilerin davaları devam ediyor. Emine Arslan'ın iddiaları doğru değildir. Yargılamalar devam ediyor, bu nedenle dosyalar hakkında fazla konuşmak doğru olmaz."
MAZLUMDER İstanbul Şubesi