Kadın Sığınmacılara Yönelik İstismar Devam Ediyor

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, Kayseri’de,  imam nikahıyla evli olduğu kişi tarafından sokağa terk edilen ve Gaziantep’te bir kamyon kasasında yaşayan ağabeyinin yanına sığınan 15 yaşındaki Suriyeli kız çocuğu Mafe Zafur av tüfeğiyle intihar etti. Mafer’in yanında sadece cebinden çıkan el yazısıyla yazılmış bir evlilik akdi bulunuyordu.

2013 yılından bu yana Suriye’deki  iç savaş nedeniyle yerlerini yurtlarını bırakarak göç etmek zorunda bırakılan ve Türkiye’ye gelen Suriyeli kadınların; fuhuş mafyaları, bir nevi sektöre dönüşen ve komisyoncular aracılığıyla yapılan kısa süren evlilikler, bu evlilikleri kadınları fuhuş sektörüne çekmek için kullanan insan ticareti çeteleri tarafından ciddi boyutlarda istismara maruz kaldıkları haberlere konu olurken, çeşitli STK’larca da defalarca dile getirilerek önlem alınması istendi. Geçen sürede sığınmacı kadınlara yönelik istismarın farklı boyutlar kazanarak ve artarak devam ettiğini gördük.  Bir olgu olan imam nikahı kurumunu  istismar ederek yapılan bu evliliklerde, bir süre sonra ortada bırakılan kadın ve kız çocuklarının intihar haberlerini duymaya başladık. Sığınmacıların yoğunluklu bulunduğu illerde daha fazla olmak üzere, göç alan hemen hemen tüm illerde istismarın yaşandığı, hatta kataloglar üzerinden kadın ticareti yapılan fuhuş pazarlarının oluştuğu yönünde haberler ve STK’ların tespitleri bulunuyor.

MAZLUMDER Kadın Çalışmaları Grubu olarak 2014 yılı Mayıs ayında yayınladığımız raporda bu istismarı her boyutuyla ele alarak, sığınmacılarla çalışan STK’lara ve tüm yetkili kamu kurum ve kuruluşlarına önlem almak üzere tespit ve öneriler sunmuştuk. İstismarın daha vahim sonuçlarıyla karşılaşmaya başladığımız bu süreçte alınan tedbirlerin yetersiz kaldığını ve duruma yönelik acilen ek tedbirler alınması gerektiğini görüyoruz. Başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere toplum üzerinde etkisi olan tüm kurum, kuruluş ve kişileri bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Devlet yetkililerini, bugünlerde tartışılmaya ve planlanmaya başlanan uyum politikalarında kadın ve çocukların öncelenerek güçlendirici psikososyal ve ekonomik desteğin artırılması, yanı sıra insan ticaretiyle mücadelede daha etkin çalışmalar yürütülmesi gerekliliğini bir kere daha hatırlatır, sürecin takipçisi olacağımızı belirtiriz.

MAZLUMDER Kadın Çalışmaları Grubu

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2016-03-10