SINIR ÖTESİ OPERASYON, TÜRKİYEYİ BÖLGESEL ÇATIŞMALARIN İÇİNE SÜRÜKLEYECEKTİR

17.01.07, Ankara

SINIR ÖTESİ OPERASYON, TÜRKİYE'Yİ BÖLGESEL ÇATIŞMALARIN İÇİNE SÜRÜKLEYECEKTİR

Irak'ta on yıllar boyunca sürdürülen baskıcı politikalar, Baas Partisi mensubu olmayan bütün kesimlerde yoğun hak ihlallerine neden olmuştur. Yargısız infazlar, işkenceler, gözaltında kayıplar ve zorla yerinden etme vakalarından sadece Kürtler, Türkmenler ya da Şii Araplar değil çok sayıda Sünni Arap da önemli ölçüde mağdur olmuştur. Kerkük'de sistematik Araplaştırma politikası şehrin nüfus yapısının Kürtler ve Türkmenler aleyhine bozulmasına sebep oluştur.

90'lı yıllarda uygulanan ambargo politikaları, tüm Irak'da özellikle gıda ve ilaç yokluğundan on binlerce çocuk ölümüne neden olmuştur. Üç yıldır devam eden işgal ise başta kadınlar olmak üzere yüz binlerce sivilin hayatını kaybetmesini, sakatlanmasını, tecavüze uğramasını beraberinde getirmiştir.

Bugüne kadar Irak'da yaşanan insanlık dışı uygulamalar karşısında sessiz ve tepkisiz kalan Türkiye'nin son günlerde konuya etnik ya da mezhebî gerekçelerle gösterdiği ilgi ciddi bir tehlikeyi de bünyesinde barındırmaktadır. Bütün Irak'lıların hak ve özgürlüklerine duyarlılık göstermesi gereken Türkiye'nin, Irak'ta barışın egemen olmasının önündeki engelleri görmezden gelerek takınacağı tutumlar yeni bölgesel çatışmalara da zemin hazırlayacaktır.

Irak'ın bütün komşuları gibi Türkiye de sadece bir gruba yönelik ilgi ve destek politikası ile Irak'lıların bir arada barış içinde yaşaması ihtimalini zora sokmaktadır. Irak'da ki yabancı askerlerin bir an önce bölgeden çıkmasını hızlandıracak ortak bölgesel politikalar geliştirilmesi Irak'da ki tüm grupların çıkarınadır. Türkiye'nin yıllardır izlediği politikalar Irak Türkmenlerini büyük bir risk altında bırakmıştır. Irak politikalarının, Türkmenlerin bile büyük kesimini temsil etmeyen bir parti üzerinden geliştirilmesi ayrımcı yaklaşımları beraberinde getirmiştir.

Kerkük'de Türkmenlerin haklarını korumanın yolu askeri bir müdahale değildir. Aksine bu tutum en çok Türkmenleri diğer grupların hedefi haline getirerek uzun dönemde tehdit altına itecektir.

Ayrıca sınır ötesi operasyon, bir yandan Türkiye'nin iç barışını telafisi imkansız zararlar vereceği gibi sivil siyaset kurumlarının da zayıflamasına sebep olacaktır. Maceracı dış politika yaklaşımları sadece içerde statükocu reflekslerin güçlenmesine sebep olacaktır. Türkiye Irak politikasını mezhebi ya da etnik temellere değil, insan hakları ve barış eksenine oturtmalıdır. Sınır ötesi askeri müdahaleler sadece Irak'lıları değil Türkiye'nin güvenliğini de tehdit etmektedir. İttihat Terakki politikaları nasıl Osmanlı toplumunun barışına hizmet etmediyse bugün de Ortadoğu halklarının hak ve özgürlüklerine katkı sunmayacaktır.

Türkiye elbette Irak'da ki tüm gelişmeler gibi Kerkük'de yaşanan hak ihlallerine de ilgili olmalıdır. Ancak Kerkük'ün statüsü ile ilgili sergilenecek yanlış bir politika Kerkük'lü Kürt, Türkmen ve Arapların barışına katkı sağlamayacağı gibi Diyarbakır'ın statüsü ve barışını da zedeleyecektir.

Hem Türkiyeli hem de Iraklı siyasetçileri sağduyulu, sorumlu davranmaya, çatışmacı söylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz.

MAZLUMDER Genel Başkanı
Ayhan BİLGEN