Düşünce özgürlüğü Tayyip Erdoğan

22 Nisan 1998

MAZLUMDER Genel Başkanı Yılmaz ENSAROĞLU, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı R.Tayyip ERDOĞAN'a verilen hapis cezasıyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yapmıştır:

"Türkiye'nin insan hakları sorununun, uluslararası alanda tartışılmasına en çok yol açan faktörler, düşünce özgürlüğünün önündeki engeller ve düşünce açıklamaya verilen cezalar oluşturmaktadır.

Her geçen gün, düşüncelerini açıklamaktan ötürü yargılanan ve cezalandırılan insan sayısı, hızla artmaktadır. Çünkü Türkiye'deki sistem, tüm insanların resmi ideoloji sınırları içerisinde düşünce açıklamalarını istemektedir. Oysa düşünce özgürlüğü bir yönüyle, tüm insan haklarının temelini oluşturmaktadır. Düşünce özgürlüğünün sınırlanması, diğer alanlardaki hak ve özgürlüklerin de kısıtlanmasına yolaçmaktadır.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'te yaptığı bir konuşmada okuduğu bir şiir yüzünden, 10 ay hapis cezasına mahkum edilmiştir. Erdoğan'ın cezalandırılmasına yol açan şiir, Türkiye resmi ideolojisinin ideologlarından olan bir şaire aittir ve yıllardan beri birçok kimse tarafından birçok yerde okunmasına rağmen, kimsenin yargılanmasına ve cezalandırılmasına neden olmamıştır. Bu şiir yüzünden R.Tayyip Erdoğan'ın mahkum edilmesi, konjunktüreldir ve bu nedenle de bu karar, kamu vicdanında çokça tartışılacaktır.

Çünkü R.Tayyip Erdoğan, ülkemizin en büyük siyasi partisinin liderliğini üstlenmek bakımından ismi en çok gündemde olan bir kişidir ve bu yönüyle bu kararın, Erdoğan'ın siyasal yaşamını sona erdirmeyi amaçladığı, pek çok çevre tarafından düşünülmektedir. Bu anlamda bu karar, sadece Erdoğan'ın düşünce özgürlüğüne ve siyasal yaşamına son verecek bir karar olarak değil, aynı zamanda onu seven ve liderliklerini üstlenmesini isteyen binlerce insanın siyasal haklarına da verilmiş bir ceza olarak değerlendirilecektir.

MAZLUMDER olarak biz, evrensel standartlar çerçevesinde sınırsız düşünce özgürlüğünün herkesin hakkı olduğuna inanıyoruz; bu nedenle R.Tayyip Erdoğan'a verilen bu mahkumiyet kararının, insan haklarına, düşünce özgürlüğüne aykırı olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizin saygın hukuk bilimadamlarının mütalaalarında da vurguladıkları doğrultuda, bu kararın, Yargıtay'da düzeltileceği umudumuzu korumak istiyoruz. Bu kararın, hukuka uygun bir biçimde düzeltilmesini ve bu sürecin, ülkemizin düşünce suçu ayıbından kurtulmasına da vesile olmasını diliyoruz".

BASIN BÜROSU

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 1998-04-22