Dinç Bilgin e yönelik -münferit- gözaltı prosedürünün ayrımsız herkese uygulanması gerektiğini söy...

Ankara, 04 Nisan 2001

MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa Şube Başkanı Av. Şehmus Ülek, yaptığı açıklamada, gözlem altına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine konan Dinç Bilgin'e yönelik "münferit" gözaltı prosedürünün ayrımsız herkese uygulanması gerektiğini söyledi.

HER VATANDAŞ EN AZ DİNÇ BİLGİN KADAR SORGULANMA HAKKINA SAHİPTİR

Bir medya patronunun kendisine isnad edilen bir suç nedeni ile, gözlem altına alınmasından tutuklanarak cezaevine konmasına kadar işleyen süreçte uygulanan sorgulama yöntemi, Türkiye'deki yargı sistemi için hayati öneme haiz bir dönemeçtir. Yargının üç sac ayağından birini oluşturan savunmayı temsil eden avukatların bayram gününde, yaşananları değerlendirdiğimizde, geleceğe yönelik umutlarla endişeleri birlikte gözlemlemekteyiz.

Umutlu olmak isteyişimizin sebebi, bundan sonra tüm sanıkların sorgularında, Dinç Bilgin ile aynı muameleye tabi tutulacaklarına (!) ilişkin beklentimizdir. Çünkü 1982 Anayasasının 10. Maddesi: "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar." demektedir.

Aynı Anayasa Türkiye Cumhuriyetini hukuk devleti olarak tanımladığına göre bundan sonra Yahya Demirel dahil hiçbir sanık, polis sorgusunda işkence gördüğünü iddia etmeyecektir(!). Böylece işkence iddiaları nedeni ile Türkiye artık AİHM'de tazminata mahkum edilmeyecek, bu sonuç ekonomik krizin aşılmasına da katkı yapacaktır. Doğal olarak özellikle DGM'lerde istisnalar dışında tüm sanıkların hakim karşısına çıktıklarında kolluk beyanlarını kabul etmeme şeklinde bugüne kadar tezahür eden tablo, artık tersine dönecektir(!).

Milletvekillerinin enselerinden bastırılarak, itilip kakılmak suretiyle gözaltına alındığı sahneleri bir daha görmeyeceğiz (!). Artık insanlar elleri kelepçeli olarak, polislerin arasında iki büklüm vaziyette mahkemeye getirilip götürülmeyecek(!), gözlem altında iken emniyet binalarının 5.-6. katlarından aşağı atlamak(!) veya tuvaletlerde kendini asmak (!) suretiyle intihar etmeyecektir.

"Beraat-ı zimmet asıldır" şeklindeki evrensel hukuk ilkesi gereğince hiçbir sanık, sorgu sırasında güvenlik güçlerini öven pankartların asılı olduğu duvarların önünde, başı öne eğik vaziyette basına teşhir edilmeyecek (!), sağlık kontrolü için gerekirse adli tabip sanığın yanına getirilecektir.

........

Dinç Bilgin, yukarıda çizilen tablodaki gibi, hukuka uygun olarak sorgulandı. Ancak bu sorgulama, umutlu olmak yerine endişelerimizi daha da arttırmaktadır. Uygulamanın hukuki kaygıların ötesinde farklı sebeplere dayandığı yönünde kamuoyunda yaygın bir kanaat oluşmuştur. Bu örnekle, yargıda yaşanan olumsuz tabloya yasaların uygulanmasında ayrımcılık da eklenmiştir. Anlaşılan o ki; yasalar önünde tüm vatandaşlar eşittir, ancak bu vatandaşların üstünde imtiyazlı bir grup da kendi aralarında eşittir.

Sonuç olarak MAZLUMDER, gözlem altına alınan her vatandaşın Dinç Bilgin gibi sorgulanma hakkına sahip olduğunu yetkililere hatırlatıyor, umudun yeşermesi için her platformda hukuksuzluklarla mücadele edeceğimizi yineliyoruz.

BASIN BÜROSU

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2001-04-04