Uşak’ta Gerçekleştiği Söylenen İşkence ve Kötü Muamele İddiaları Ciddiyetle Soruşturulmalıdır!

31 Ağustos Pazartesi günü Uşak’ta, FETÖ soruşturmaları kapsamında 27 kişi gözaltına alınmıştır. Medyaya yansıyan haberlere göre gözaltına alınanlardan 14 kadın, önce İzmir Bozyaka Asayiş Büro’ya getirilmiştir. İddialara göre nezarethaneye girmeden önce kadınlar detaylı aramadan geçmiş, alt iç çamaşırları dizlerine kadar indirtilip otur kalk yaptırılmış, başörtüleri açtırılmış, nezarethanede bone ile kalmaları istenmiştir. İzmir Bozyaka Asayiş Bürodan sevk ile kadınlar Uşak KOM Şubeye getirtilmiştir. Burada kadınlar yine detaylı aramadan geçtiklerini, iç çamaşırlarını dizlere kadar indirip üç kere otur kalk yaptırıldığını, normalde gözaltı sürelerinin 4 gün olmasına rağmen 5 gün nezarethanede kaldıklarını, avukat gelmeden önce polis tarafından “mülakat” adı altında 3-4 saat sorguya çekildiklerini, aralarında hasta ve ameliyatlı olanların bulunduğunu, bu kişilerin polisin baskılarından dolayı baygınlık geçirdiğini, 28 Ağustos’ta ameliyat olan kişinin yarasına pansuman yapılması gerekirken pansuman işleminin yapılmadığını, doktor kontrolünde doktora durumunu belirtmesine rağmen doktorun yarasına pansuman yapmadığını ve nezarethanede gece boyunca inlediğini iddia etmişlerdir. Daha sonra mahkemeye çıkarılan kadınlardan 22’si yurtdışı çıkış yasağıyla serbest kalırken, 5’i de tutuklanmıştır.

Medyaya yansıyan olayın ardından MAZLUMDER adına İzmir Bozyaka Asayiş Şube ile görüşülmüş, iddialar sorulmuştur. İzmir Bozyaka Asayiş Şube müdürü, gözaltına alınan kişileri talimatla aldıklarını ilk işlemlerden sonra Uşak KOM Şube’ye gönderdiklerini, kadınların çıplak şekilde aranmasının gerçek olmadığını, sadece uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlarda bu tarz aramaların yapıldığını, başörtülerinin güvenlik gerekçesi ile alınmış olabileceğini, ama hassasiyete dikkat ettiklerini belirtmiştir.

Uşak KOM Şube ile de görüşme talep edilmiş ancak “hiçbir açıklama yapmayacakları, dosyada gizlilik kararı olduğu” cevabı alınmıştır.

Mağdurların ve avukatlarının medyaya yansıyan iddialarını takiben, vaktiyle sesini duyuramamış bazı kişiler de çıkmış, kendilerinin de benzer uygulamalara maruz kaldıklarını söylemişlerdir.

Onur kırıcı davranış bir işkence türüdür. Bu yüzden bu iddialar hafife alınamaz ve görmezden gelinemez.

Anayasa’nın işkence ve kötü muamele yasağını düzenleyen hükmü şu şekildedir: “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz.”(md. 17/3)

TCK’deki işkence suçunu düzenleyen maddede ise şöyle denmektedir: “(Madde 94- (1) Bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışları gerçekleştiren kamu görevlisi hakkında üç yıldan oniki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Avukat gelmeden gözaltındaki kişi ile görüşüp baskı yapmak, kadınların başörtülerini çıkartmak ve çırılçıplak soyundurup otur kalk yaptırmak suçtan bağımsız davranışlar olup, açık bir insan hakkı ihlalidir; kabul edilemez. Bu ve benzeri kabul edilemez tutumların önüne geçmek için iddiaların derhal etkin bir soruşturulması ve sorumluların cezalandırılması gereklidir.

MAZLUMDER olarak işkence ve kötü muameleye geçit vermemek için;

• Medyada yer alan iddiaların araştırılarak etkin şekilde soruşturulmasını
  • Sorumluluğu tespit edilenlerin görevlerine son verilerek cezalandırılmalarını

Kamuoyu adına talep ederiz.

#MAZLUMDER

#İnsanHakları