Mülteci Politikaları Gündelik Siyasete Alet Edilmesin, Barışçıl Protesto Eylemleri Engellenmesin

MÜLTECİ POLİTİKALARI GÜNDELİK SİYASETE ALET EDİLMESİN, BARIŞÇIL PROTESTO EYLEMLERİ ENGELLENMESİN!

Çin yönetimi tarafından kamplarda zorla tutulan ailelerinin durumunu öğrenmek maksadıyla İstanbul’daki Çin konsolosluğu önünde bekleme eylemi yapan Doğu Türkistanlı aileler, Ankara’daki büyükelçilik binası önünde de eylem yapmaya başlamışlardır.

Onlara destek vermek üzere bir basın açıklaması yapmak isteyen MAZLUMDER Ankara Şube yöneticileri, pandemi kurallarını göz önünde bulunduran sınırlı bir sayıyla hareket etmelerine rağmen polis tarafından engellenmişlerdir.

Anlaşılan o ki, Çin politikalarındaki değişime paralel olarak yalnızlaşan ve sahipsiz bırakılan Doğu Türkistanlıların, hem ülke içinden destek görmesi hem de konunun medya gündemine taşınması istenmemektedir. Nitekim medyaya yansıyan iddialara göre takip eden süreçte kendilerine orada eylem yapamayacakları bildirilmiş ve eylemleri engellenmiştir. Vatanlarını terk ederek bu topraklara göç etmek zorunda kalan ve önceleri “ensar” yaklaşımıyla kucaklanan insanlar, dış politika rüzgarlarının değişmesiyle ortada bırakılmamalıdır. Mülteci politikalarının uluslararası pragmatist yaklaşımlara kurban edilmesi kabul edilemez.

Diğer taraftan en temel anayasal haklardan biri olan gösteri ve yürüyüş hakkının tamamen yasadışı bir şekilde engellenmesi, son dönemde pek çok barışçıl eylemde rastladığımız rutin bir uygulama halini almıştır. Yeri geldiğinde provokatör dış mihrakların müdahalesinden yakınan devlet yetkilileri, yasadışı ve provoke edici olanın bizzat kolluk uygulamaları olduğunu görmelidirler. Bu tutumun diğer pek çok olası unsurdan daha fazla toplumsal gerginlik ve kamplaşma üretme potansiyeli bulunmaktadır.

Eğer bilinçli bir gerginlik üretme politikasının sonucu olarak icra edilmiyorsa, devlet yetkililerini;

• Mülteci politikalarını gündelik siyasete alet etmekten vazgeçmeye
  • Tüm barışçıl protesto eylemleri konusunda insan haklarına ve anayasal sınıra uymaya davet ediyoruz.

MAZLUMDER

#DoğuTürkistan