Mısır’da Darbeci Yargı Hukuksuzluğu Devam Ediyor

Mısır’da 3 temmuz 2013 tarihinde gerçekleştirilen askeri darbe sonrası yaşanan süreçte alınan siyasi yargı kararlarına, son olarak 14 İhvan-ı Müslümin (Müslüman Kardeşler) yöneticisine idam ve 37 kişiye ömür boyu hapis cezası verilmesi de eklenmiştir.

İdam cezası verilen ve aralarında Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ile bazı konsey üyelerinin de bulunduğu İhvan mensupları, Rabiatul Adeviyye meydanındaki gösteriler esnasında ülkede kaos çıkarma ve kamu ve özel kuruluşlar ile kiliselere saldırı planı hazırlama gibi mesnetsiz suçlamalardan yargılanmaktaydılar.

Daha önce de bir çok İhvan yöneticisi hakkında verilen bu idam kararları, Mısır’daki darbe yönetiminin meydanlarda gerçekleştirdikleri katliamlarla insanlığa karşı işlediği suçların sorumluğunu İhvan-ı Müslümin’e yıkma çabasının bir neticesi olduğu aşikardır. Mısır halkının özgür iradesini silah zoruyla zapturapt altına almaya çalışan darbeciler, siyasi yargı kararlarıyla alınan idam kararlarıyla da, darbe sürecine karşı yürütülen barışçıl direnişi ve sindirmeyi amaçlamaktadır.

Gerek ülke içinde, gerekse bölgede ciddi bir şiddet ve kaos ortamının tesisine her şekilde destek sunan Mısır’daki darbe yönetiminin, kendileri için yargı acenteliği yapan hakimler eliyle aldırdıkları idam kararlarını şiddetle kınıyoruz. 2013 temmuzundan bugüne alınan her türlü siyasi yargı kararı iptal edilerek, hukuksuz yere tutuklanan tüm insanların derhal serbest bırakılmak zorundadır.

Mazlumların suçlu, suçluların hakim sayıldığı bu yargı mekanizmasına ve tüm insani haklarını şiddet kullanarak gasp eden darbe yönetimine karşı kimliğini, onurunu ve geleceğini savunan Mısır halkının, en kısa zaman içinde hak ettiği adil ve özgür bir ortama kavuşmasını temenni ediyoruz.

Ahmet Faruk Ünsal

MAZLUMDER Genel Başkanı