İran’daki Başörtüsü Dayatmaları Kabul Edilemez

Başörtüsü kurallarına uygun örtünmediği gerekçesiyle İran'da 13 Eylül'de ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini (22) iki gün sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılmış ve 16 Eylül'de hayatını kaybetmiştir. Gözaltında gördüğü şiddet nedeniyle hayatını kaybettiği iddiaları uluslararası basına ve kamuoyuna yansımış ve sonrasında sokak eylemleri başlamıştır. İran makamları ise Mahsa Amini'nin yetkililerle görüşürken rahatsızlanıp yere yığıldığı, akabinde ambulansla hastaneye kaldırıldığı görüntüleri televizyonda paylaşarak şiddet iddialarını yalanlamıştır.

Birlikte yaşamanın asgari şartlarını oluşturan temel düzenlemeleri aşarak başörtüsü dayatmasına dönüşen uygulamalar, din ve vicdan hürriyetinin açık bir şekilde ihlal edilmesi demektir. Dini sembollerin zorla yasaklanması ile bir dine veya kültüre ait yaşam tarzının zorla dayatılması arasında fark yoktur. Dayatmaya karşı direnenleri gözaltına alıp ikna odası mantığıyla eğitime tabi tutmak ise insan onur ve haysiyetiyle bağdaşmayan bir uygulamadır.

MAZLUMDER olarak;

- Bu tür dayatmalar ile dini sembollerin zorla yasaklanması arasında bir fark olmadığını hatırlatır, bütün ülke yönetimlerini din ve vicdan özgürlüğüne saygılı olmaya davet ederiz.

- İranlı yetkilileri, insan hakları ihlali üreten uygulamalardan vazgeçmeye çağırır, Mahsa Amini'nin şüpheli ölümü konusunda şeffaf ve detaylı bir soruşturma yapılmasını talep ederiz

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2022-09-20