genel-merkez
“Siyonist işgal ve küresel kapitalist hırs”ın kazanmaması için MEZHEP KAVGASINA SON!
Araştırma-İnceleme Raporu

Adıyaman İl Merkezi Yenimahalle ve Karapınar Mahallelerinde Alevi Ailelerin İkamet Ettiği Evlerin İşaretlenmesi İle İlgili ARAŞTIRMA-İNCELEME RAPORU

12 Mart 2012

26 Şubat Pazar gününü 27 Şubat Pazartesi gününe bağlayan gece Adıyaman il merkezinin Yenimahalle ve Karapınar Mahallerinde bulunan ve Alevi inancına sahip ailelerin ikamet ettiği 45 evin kimliği belirsiz kişiler tarafından işaretlenmesi olayı ile ilgili yerel ve ulusal sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan Adıyaman Araştırma Raporudur.

OLAY

Adıyaman il merkezinde yoğunlukla Alevi mezhebi inancına sahip ailelerin ikamet ettiği Yenimahalle ve Karapınar Mahallelerinde 26 Şubat Pazar gününü 27 Şubat Pazartesi gününe bağlayan gece Alevi ailelere ait 45 ev dış duvarlara ya da kapıların üzerine kırmızı bir boya ile anlamsız şekiller çizilerek işaretlenmiştir.

AMAÇ

Olay emniyete yansımış olmasına ve yasal takip başlatılmasına rağmen halen yoğun bir tedirginlik yaşayan mahalle halkı, görgü tanıkları ve olayla ilişkilenmiş kişi ve kurumlarla görüşmek, olay yeri ve şehir genelinde yapılacak araştırma ve inceleme sonucu rapor hazırlamak, raporu ilgili resmi ve sivil kurumlarla paylaşarak gerçeğin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmak, medyada ve resmi beyanlarda farklı farklı şekillerde yer alan olay ile ilgili sağlıklı bilgiye ulaşmak, faillerin bulunması ve olayın aydınlatılmasını talep etmek.

HEYET OLUŞUMU

Basında yer alan olayla ilgili haberlerin ardından resmi kurumlardan yapılan açıklamalar işaretleme olayının Alevi ailelere yönelik olmadığı, Sünni ailelerin de evlerinin işaretlendiği, bunların da çocukların işi olabileceği yönünde olmuştur. Olayın üzerinden bir hafta sonra gerçekleşen basın açıklamaları ve sokak gösterilerinden bölgede ciddi bir tedirginlik ve hassasiyet oluştuğu, meselenin “çocuk oyunu” olmadığı kanaati oluşturmuştur. Bütün bu gelişmeler sonrasında gerek duyularak 6 Mart 2012 günü çeşitli sivil toplum kuruluşları ve insan hakları dernekleri temsilcileri bağımsız bir değerlendirici heyetin oluşturulmasına, mahallelerin ve olayla ilgili resmi makamların ziyaretine karar vermiştir.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN OLUŞAN HEYET

Pek çok sivil toplum kuruluşu ve insan hakları derneklerine çağrı yapılarak oluşacak heyette bulunmaları teklif edilmiştir. Heyet oluşum sürecinde olumlu yanıt verip görüşmeler sırasında hazır bulunan grup şu şekildedir:

İLK-DER temsilcisi Emine Özçelik, Başkent Kadın Platformu temsilcisi Gülhan Demirkol, Yüzleşme Derneği Başkan Yardımcısı Emine Uçak Erdoğan, AKDER Genel Sekreteri Neslihan Akbulut Arikan, İHH Adıyaman Temsilcisi Remzi Akkuş. Adıyaman’dan ekibe katılan isimler, Gökkuşağı Derneği temsilcisi Mirza Gökdemir, Ayşegül Gökdemir ve Sezai Yılmaz, Eğitim-Bir-Sen Kadın Kolları Başkanı Leyla Yıldız, Memursen Başkanı Gaffari İzci.

HEYETİN OLAY YERİNE GİDİŞİ VE YAPTIĞI GÖRÜŞMELER

Heyet İstanbul ve Ankara’dan 12 Mart sabah saatlerinde yola çıkarak 11.00’de Adıyaman’a varmıştır. 13.00’de Yenimahalle Muhtarlığında gerçekleştirilen toplantıda Yenimahaller ve Karapınar Mahallesi muhtarları Barış Büyükşahin ve Hamit Gürsu, Adıyamanlılar Vakfı temsilcisi Zeynel Boz, Alevi kanaat önderlerinden Dede Ali Büyükşahin ile görüşülmüştür. Bu görüşmeler sonrası evlerin işaretlendiği bölgeye gidilerek olaya şahit olan ve işaretlenen evlerde yaşayan kişilerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sonrasında olayla ilgili suç duyurusunda bulunan İHD Adıyaman şube başkanı Av. Osman Süzen İHD’deki ofisinde ziyaret edilmiş, görüşmeye Pir Sultan Abdal Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Celal Demirci de katılmıştır. Yapılan görüşmelerde ses kayıtları ve fotoğraflar alınarak beyanların doğrudan aktarılması öngörülmüştür. Aşağıda görüşmelerde anlatılanlar kişi bilgileri ile yer almaktadır:

1- Karapınar Mahallesi Muhtarı Hamit Gürsu (işaretlemeleri ilk fark edip emniyete bildiren kişi):

Halk tedirgin. Sünniler bizden çok özen gösteriyorlar olayların aydınlanması için. Emniyet (polis ekipleri) şuan 12 gündür mahallede. İşaretleyenleri ihbar edene ödül koyuyorlar. Bu işaretlemeler tesadüfi değil, bilinçli yapılmış. Sünni evlerin de işaretlendiğini kabul etmiyorum. 1 ev var öyle, orada da sağır-dilsiz biri yaşıyor. Onu da bilmemiş, benzetmiş olabilirler. Olayda 45 kişi savcılığa gitti, hepsi alevi. Mahalledeki üç güvenlik kamerasından bir şey çıkaramadılar. Burada geçende kaybolan arı kovanı vardı. İki gün sonra Kahta’da buldular getirdiler. Bu olay niye çözülemiyor? Herkes tedirgin. Bu olay yaşandığı gece ve sonrası elektriğimiz kesiliyor. Elektrik gidince tedirginiz. Elektrik idaresini arıyoruz telefonları hep meşgul çalıyor. Polise haber verdim elektrik kesilince, “biliyoruz, sakin olun, bir şey yok” diyorlar. Maraş’ta da aynı şey olmuş, emniyet “sorun yok” demiş, katliam olmuş. Biz bunu (işaretleme olayını) emniyete götürdük, gizli tuttuk. Ertesi gün kendimizi haberlerde gördük. Kimi diyor “gece uyumayın”, kimi diyor “silah alın.” İfade verenlerin yazılarına bakmışlar emniyette, bu işaretlemeleri kendimiz yapmışız gibi. Polisler gelip (evi işaretlenenlerden) parmak izi almış. Mağdurun parmak izini neden almışlar? Bana da yazı yazdırdılar.

2- Yenimahalle Mahallesi Muhtarı Barış Büyükşahin:

Olayların arkasında karanlık güçler mi var diye düşünüyoruz.

3- Memursen Adıyaman Şubesi Başkanı Gaffari İzci:

Bütün STK’lar bu olaya sahip çıktı. Dedeler de Memursen’e iade-i ziyarette bulundu. Dede (Ali Büyükşahin) ile bizim aile arasında kirvelik var, ben ona kirvem diye hitap ederim. Burada Alevi-Sünni evlilikleri var, kız alıp vermişiz. Çocuklar bu kadar evi işaretlemiş olamaz. Failler bulunmalı yoksa biz (sünniler) kendimizi zan altında düşünüyoruz.  Alevi ve Sünniler hemfikir; Adıyaman’da huzur bozulmak isteniyor. Anarşi döneminde bile Adıyaman karışmadı. Anarşi burada barınamadı. (İmaj mı kurtarılmak isteniyor, yoksa faili meçhullere tepki mi var sorusu üzerine:) hem imaj kaygımız var, hem de faili meçhullere tepki var. Adıyaman bu oyunu bozmak istiyor. Böyle bir imajı korumak istiyoruz.

4- İşaretlenmiş evlerden birinde ikamet eden kadın vatandaş (isim vermedi):

Korkuyoruz. Ben gece uyuyamıyorum. Yoldan araba geçse cama koşuyorum. Çoluk-çocuk tedirginiz. Malatya’dan babam aradı. Çocukları topla gel diyor. Çocuklar okula gitmeye korkuyor. Hepimiz tedirginiz.

5- İşaretlenmiş evlerden birinde ikamet eden başka bir kadın vatandaş (isim vermedi): Kimin yaptığını hiç görmedik. Önceki gün işaret yoktu. Sabah kalktığımızda işareti gördük.

6- Evlerin işaretlendiği mahallede ikamet eden Sünni bir kadın vatandaş (isim vermedi):

Benim evim işaretlenmedi. Bu olayı çözün. Hepimiz tedirginiz. Neden oluyor? Gece ben de uyumuyorum. Camdan bakınıyorum.

7- İHD Adıyaman Şube Başkanı Av. Osman Süzen:

Bu olaydan sonraki süreçler daha tehlikeli olabilir. Bu olaya “çocuk işi” demek provokatörlere cesaret verir. Mağduriyet üzerinden Alevileri kullanabilecek birileri de olabilir. Polis olayı bahane ederek güvenlik nedeniyle oradaki insanları tedirgin ediyor, sürekli kimlik tespiti yapıyor. Evine giderken sürekli kimlik göstermek gerekiyor. Karapınar muhalif bir kesim. Güvenlik (polis) burada yoğun politika uygulamak istiyor diye aklımıza geliyor. Emniyetten açıklama bekliyoruz. Bu olaylar CHP tarafından kullanıldı, basın açıklaması CHP’nin gölgesinde kaldı. Alevi dernekleri durumdan memnun değildi ama kerhen orada bulundu. Bu olayı devlet çözmeli. Geçmişteki alevi katliamları aydınlatılmadığı için ortalama Alevi vatandaşı “bu işi Sünni yaptı” diye düşünür. Biz bu sorunun takipçisiyiz ama bunun siyasi rant yapılmasına da karşıyız. Bazı gençler bir araya gelmiş “yürüyüş yapmak istiyoruz” dediler. Buna engel olduk. ‘Adresi kim olacak bu yürüyüşün? Kime karşı yürüyeceksiniz? Bu yürüyüş Sünnilere karşı anlaşılır’ diyerek engel olduk. Hedefte Sünniler olmamalı.

8- Pir Sultan Abdal Y.K. Üyesi Celal Demirci:

Son yıllarda CHP ve AKP Alevi meselesi üzerinden rol çalmaya çalışıyor. Olayla ilgili bir görgü tanığı var mahallede. Kasten ifade almıyorlar.

9- Dede Ali Büyükşahin: Bu olaya tüm dernek, vakıflar tepki verdi. Demokrasinin gerçekleşeceği aşamaya geldik. Emniyet olay üzerinde duruyor. Bulunması zor olabilir. Biz güvenlik güçlerine güveniyoruz. Umudumuz kötü bir olay olmadan bu işin çözülmesi. İnsanları tahrik etmeden bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz.

ADIYAMAN’DA YAPILAN RESMİ GÖRÜŞMELER

1- Adıyaman Valiliği

Vali Ramazan Sodan Heyeti 12 Mart 2012 günü 16.00’da makamında kabul etmiştir. Vali Sodan’ın olaya ilişkin beyanları:

“Evlerin işaretlenmesi olayı bugün gündem oluşturdu. Bu işaretlemeler provokatif amaçlı olabilir. Adıyaman’ı bu şekilde gündeme getirmeye çalışıyorlar. Burada (Adıyaman’da) kimsenin meseleyle ilgilendiği yok. İş zaten yatışmış durumda. İşaretler yerden 60cm yukarıda, çocuklar kullanılarak yapılmış olabilir. Provokatörler burada deneme yapmış olabilir. Evleri işaretlenenler de çok ketum, bir şey anlatmıyorlar. (İşaretlenen evlerden birinin giriş katında bulunan internet kafenin her gece açık olan güvenlik kamerasının o gece açılmasının unutulmuş olması ve kayıt alınmaması üzerine yaşanan tedirginlik sorusuna verilen cevap:) Araştırmalar devam ediyor. Dışa yansıdığı gibi bir olay yok. İşaretler kırmızı renk pastel boya ile yapılmış ve birbirinden farklı. Tedirginlik yaratacak bir durum yok. Alevi temsilcileri de yapıcı davrandı. Ergenekon zihniyeti güçlü değil artık. Bu olaylar infiale neden olmuyor. Görüştüğümüz kişiler “işaretlemeyi mahalleden birileri de yapmış olabilir” diyorlar. Tedirginlik yok.

(Vali Sodan yukarıdaki sözleri dışında güvenlik soruşturmasından elde edilen herhangi bir somut veri, kanıt ya da bulgudan bahsetmedi.)

2- Adıyaman Belediye Başkanlığı

Belediye başkanının programının değişmesi ile önceden kararlaştırılmış bu görüşme yapılamamıştır.

OLAYA İLİŞKİN İDDİALAR

Olaya ilişkin birkaç iddia ileri sürülmektedir. Bunlar:

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in 1 Mart 2012 günü basına yaptığı açıklama,

"Adıyaman'da Alevilerin yaşadığı mahallede bazı evlerin duvarları işaretlenmiş bilgisi geldi. İlk bulgulara göre bu olayın 3 çocuk tarafından yapıldığı bilgisi ulaştı. Çocukların yaptığı bilgisine nereden ulaşmışlar? Çünkü bu işaretler çocukların boyuna göre yazılmış. Sadece Alevilere yönelik değil, diğer vatandaşlara ait evlere de bu işaretler yapılmış. Olayı büyütmenin çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Tabi ki araştırmalarımız 3 gündür devam ediyor ve sürecek."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 Mart 2012 günü basına yaptığı açıklama,

“Adıyaman'da 25 evin kapısına işaretlemeler yapılmış. Bu evler çoğunlukla Alevi vatandaşımızın evi. Ama bunların içinde bir kaç tane de Alevi olmayanların evine de işaretlemeler yapılmış. Ancak burada dikkat çekici olan şudur; bir CHP milletvekili çıkıyor, daha ilk anda olayın boyutları ortaya çıkmadan 200 evin kapasının işaretlendiğini iddia ediyor. CHP'li milletvekilleri meseleyi abartarak, farklı yerlere çekerek adeta buradan bir kışkırtma üretmek için ellerinden geleni yapıyor. Cumhuriyet Hayal Partisi dedim ye, hayallerinin sınırı yok. Meseleyi aldılar Kahramanmaraş, Çorum, Sivas olaylarına kadar götürdüler. Aynı şekilde medya, böyle hassas bir konuyu farklı yerlere çekerek bilerek veya bilmeyerek hassasiyetleri kaşıyor. Bu sorumlu bir davranış değildir. Olay daha soruşturma aşamasındayken, olayın boyutları netleşmeden, tüm Türkiye'deki Alevi vatandaşları galeyana getirecek, rahatsız edecek bir tutum sergilemek sorumsuzluktur, tahriktir, provokasyondur. Biz belli bir kesimin, belli bir inancın, belli bir etnik unsurun iktidarı değiliz. Biz bu ülkedeki 75 milyonun iktidarıyız. Hepsinin hakkını, hukukunu, güvenliğini korumak bizim görevimiz. Şundan herkes emin olsun, böyle bir hadisenin önünde, bunların karşısına ilk önce biz dururuz. Bu ülkede ayrımcılığın karşısında dimdik durduğumuz gibi, bu tür tahrik ve kışkırtmaların karşısında dimdik dururuz. Bu olayın da üzerine karalılıkla gidiyoruz. İnşallah kısa sürede mesele tüm boyutlarıyla aydınlanacaktır.”

Sonuç olarak iddialar:

-          İşaretlemeleri çocuklar yaptı.

-          Alevilere ait olmayan evler de işaretlenmiş, bu olay Alevilere yönelik değil.

-          CHP’liler meseleyi abartıyor, kışkırtma yapılıyor.

-          Adıyaman’da olmayan bir Alevi-Sünni kamplaşması yaratılmaya çalışılıyor.

HEYETİN YAPTIĞI TESPİTLER

A) OLAY YERİNE İLİŞKİN TESPİTLER

1. Evlerde halen izleri olan işaretlemeler emniyet güçlerinin tavsiyesi ile birçok evde silinmiş. Bazı evlerde ise silinme girişimleri işaretleri daha belirgin hale getirmiş. Tespit edilebilecek derecede izler fotoğraflandı. Deforme edilmiş bu şekli ile çeşitli çizgiler mevcut.

2. İşaretlemeler evin sokağa bakan kısımlarından ziyade kapı girişlerine yakın yerlerde yapılmış. Bahçelerin içine girildiği görülüyor. Bazı evlerde işaretler yarım metreye yakın bir alanı kapsıyor, bazılarında ise 5-10 cm büyüklüğünde.

3. İşaretlemeler dışında mahallede başka duvar yazıları ya da çizimlerle karşılaşılmadı.

4. İşaretlemelerin yapıldığı yerler mahalle arasında kalıyor, buralara bakan kameralar tespit edilmedi.

5. Ana cadde üzerinde Alevi ailelerin oturduğu işaretlenmiş bir binanın alt katında Alevi olmayan kiracılara ait internet kafe görüldü. İnternet kafenin rutin çalışan güvenlik kamerası doğrudan işaretlenmiş yere bakıyor. Ancak işletme sahipleri emniyette o gece kamerayı açmayı unuttukları beyanında bulunmuşlar. Buradan da görüntü elde edilememiş.

6. Olayın gerçekleştiği bölgede ziyaret sırasında ara sokaklarda polis araçlarının nöbet tuttuğu görüldü. Gece de ekip araçlarının sürekli devriye gezdiği belirtiliyor. Polis aracındaki memurların mahalledeki çocuklarla konuştuğu görüldü. Yine mahalle halkının ifadesine göre çocuklara polis tarafından çeşitli hediyeler vaat edilmiş, bu sayede çocuklardan bilgi alınmaya çalışıldığı belirtiliyor.

B) OLAYA İLİŞKİN TESPİTLER

1. İşaretleme yapılan Karapınar ve Yenimahalle muhtarlarının ifadelerine göre 46 ev işaretlenmiş. Bunlardan sadece bir tane ev Sünni birine ait, o kişi de sağır-dilsiz tek yaşayan biriymiş. Muhtarların ifadesine göre 45 hane halkı savcılığa evi işaretlendiği gerekçesi ile başvurmuş ve bu evlerin tümü Alevi ailelerin ikamet ettiği evler.

2. İşaretleme yapılan yerler ara sokaklarda olduğu için Mobese kamerası ya da başka herhangi bir güvenlik kamerası bulunmuyor. Olaya ilişkin görüntü alınabilecek konumda ana caddede 3 kamera tespit edilmiş, bu kameraların kayıtları emniyete iletilmiş. Emniyet tarafından görüntülere takılan herhangi bir tespit olmadığı belirtiliyor.

3. Bölgede yapılan ziyaretlerde işaretlenen evlerde ve civarda oturan halkın tedirginliğinin artarak sürdüğü görüldü. Emniyetten olaya ilişkin 2 haftadan fazla süredir bir açıklama olmaması, faillere ulaşıldığına dair bir ibare görülmemesi tedirginliği artıran faktör olarak halk tarafından dile getiriliyor.

4. Adıyaman’da toplumsal yapı katı bir Alevi-Sünni kamplaşması barındırmamasına, mezhepler arası evliliklerin diğer Alevi nüfusa sahip bölgelere göre daha sık rastlanmasına, Alevi ve Sünnilerin çeşitli akrabalık ve gelenek bağlarının çokluğuna rağmen bu işaretleme olayının her türlü başka provokasyonlara açık olduğu görülüyor.

5. İşaretleme olayının basına ve halka yansıması sonucunda Sünni dernek ve vakıflar ile kanaat önderleri Alevi halk ile birlikte bu olayı kınayan açıklamalarda bulunmuş. Yapılan görüşmelerde de Sünni halkın olayı telin ettiği görüldü. Alevi temsilci ve kanaat önderleri de bu durumdan memnuniyetlerini dile getirdi. Şehirde ortak tepki ifade eden bir basın açıklaması olaydan 1 hafta sonra gerçekleştirilmiş. Bu tepkinin olumlu etkisi görüşmelerde hissediliyor.

6. Tüm kardeşlik vurgularına rağmen işaretlenmiş bölgede yaşayan Alevi halk tedirgin. Halk arasında geceleri nöbet tutulduğu belirtildi.

7. Mahallede yapılan ziyaretler sonucu işaretleme vakası sonrası çıkabilecek olaylardan Sünni mahalle sakinlerinin de tedirgin olduğu tespiti yapıldı. Sünnilerin evlerinin de işaretlenmiş olduğu iddiası reddedilmesine rağmen mahallelerde çıkacak olaylardan tedirginlikler dile getirildi.

AYDINLATILMASI GEREKEN NOKTALAR

1. Resmi kaynaklardan işaretlemenin çocuklar tarafından yapılmış olduğu bilgisi verilmesine rağmen iki haftalık bir emniyet soruşturması sonucunda hiçbir şüpheli bulunamamış olması tedirginliği artırıyor. Soruşturmadan ortaya çıkan varsa somut verilerin halka açıklanması daha fazla geciktirilmemeli.

2. İşaretlemenin çocuklar tarafından yapılmış olduğu iddiası tedirgin olan halkta olayın önemsenmediği izlenimi oluşturmaktadır. Bu konunun hangi verilere dayanarak iddia edildiğinin aydınlatılması gerekmektedir.

3. Olay yerinden elde edilmiş ve emniyete teslim edilmiş kamera görüntülerinde faillere dair hiçbir iz bulunamaması şüphe uyandırmaktadır. İşaretlenen evlerden birinin giriş katında bulunan internet kafenin her gün kayıt yapan güvenlik kamerasının olay gecesi kapalı unutulması ayrıca şüphelere sebep olmaktadır.

4. Heyetin izlenimlerine göre Adıyaman Alevi ve Sünni toplulukların Türkiye genelinin üstünde iç içe geçmiş, bir arada yaşama kültürünün toplumsal taban bulmuş bir örneği. Adıyaman’da bugüne kadar Alevi ve Sünni topluluklar arasında ciddi bir olay kaydedilmemişken evlerin işaretlenmesi olayı akıllara siyasi arka planı olabilecek organize bir girişim ihtimalini getirmektedir. Böyle bir ihtimal soruşturma kapsamında göz önünde bulundurularak, olayın failleri olarak ortaya konacak kişilerin (çocuk ya da yetişkin) bu tarz ilişkileri de aydınlatılmaya muhtaçtır.

5. İşaretleme yapılmış mahallelerde olay öncesine ait herhangi bir duvar yazısı vs bulunmaması dikkat çekicidir. Sokak aralarında aynı gecede 45 evin işaretlenmesi ardından olaya dair hiçbir görgü tanığının ortaya çıkmaması ilginç bir durum oluşturmaktadır. Mahalledeki görüşmelerde sokaktan geçen bir aracın görüldüğünden bahsedilmektedir ancak resmi makamlarda ifade veren hiçbir görgü tanığı olmaması özellikle belirtilmektedir.

KANAAT ve ÖNERİLER

1. İşaretlemenin gerçekleştiği bölgede halk geceleri nöbet tuttuklarını, gündüzleri de endişe içinde olduklarını belirtmektedir. Emniyet soruşturmasının somut sonuçlara ulaşarak bunları bir an önce halkla paylaşması gerekmektedir.

2. Evlerin işaretlenmesi olayının çoklar tarafından yapılmış olduğu görüşünün tek dayanağı olarak işaretlerin yerden ortalama 60 cm yukarıda yani çocukların yapabileceği seviyede olduğu tespiti ortaya konmaktadır. İşaretlemeye maruz kalmış halk tarafından da bu tür yorumlar olayın baştan savılarak değerlendirildiği izlenimi oluşturmaktadır. Eğer olay mahalledeki çocukların işi ise bu tarz yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıracak tek çözüm faillerin ortaya çıkarılmasıdır.

3. Adıyaman’da Alevi, Sünni, Türkmen, Kürt gibi çeşitli kimliklerin iç içe yaşadığı ve işaretleme olayının bu birlikteliği bozmaya yönelik bir provokasyon olduğu iddiasındaki görüş çeşitli defalar hem Alevi hem Sünni vatandaşlar tarafından dillendirilmiştir. Birlikte yaşama kültürünü bozacak etkenlerden biri olarak görülen işaretleme olayının hedefine ulaşmaması için resmi makamların olayın iç yüzünü aydınlatma ve failleri ortaya çıkarma sorumluluğu ortadadır.

Raporun Oluşumunda Yer Alan ve Altında İmzası Bulunan Sivil Toplum Kuruluşları:

-          Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği

-          Yüzleşme Derneği

-          İlke İlim Kültür Dayanışma Derneği

-          İHH İnsani Yardım Vakfı

-          MAZLUMDER

-          Başkent Kadın Platformu

-          Adıyaman Gökkuşağı Derneği

Ekler

1-İşaretlemelerden kalan izlere ait fotoğraflar

2-Bölge halkı ile görüşmelerden fotoğraflar

3-Heyetin yaptığı ziyaretlerden fotoğraflar